Kategoria Aluesuunnittelu
Työryhmä ArkOpen Oy/
Juha Kämäräinen,
Emma Kämäräinen,
Kaisa Kiuttu,
Janne Järvinen
VSU Oy/ Saara Oilinki,
Trafix Oy/ Harri Hemming, Juho Kero
LujaTalo Oy/Janne Mönkkönen
Vuosi 2018

KONSEPTI / KAUPUNKIKUVA

Suunnittelu- ja tontinluovutus kilpailun suunnittelualue on Tikkurilan ydinkeskustan suurkortteli, jota rajaa pohjoisessa, lännessä ja etelässä katualue, idässä puisto. Tontin halkaisee kevyenliikenteen yhteys Orvokkikujalta puistoon.

Orvokkikujan jatke jakaa suunnittelualueen kahteen kortteliin. Korttelin muodostavat Kielotien suuntaan vahvan kaupunkimaisen selkärangan, ja avautuvat uuden puiston suuntaan. Kortteleiden polveileva kattomaailma ja eloisa muuraus tekevät rakennuksista tunnistettavan ja mielenkiintoisen.

Orvokkikuja muodostaa kaupunkilaisille uuden kevyenliikenteenreitin Kielotieltä juna-asemalle. Reitin varrelle ja uuden aukion reunamille keskitetään liike- ja työtiloja sekä päiväkoti, jonka yhteiskäyttöiset tilat tuovat kujalle elävyyttä erityisesti myös ilta-aikaan.

SUUNNITTELMA

Rakennusten korkeus vaihtelee kuuden ja kahdeksan kerroksen välillä. Puiston puoleiset rakennukset ovat matalampia tarjoten näkymiä puistoon ja aamupäivän auringonvaloa kortteliin. Korkeimmat rakennusosat sijoittuvat Lummetien varteen korttelin pohjoisosaan. Korkeusvaihtelu huomioi pihojen ja asuntojen valon saannin. Korttelipihat nousevat Orvokkikujalta korttelin reunoille.

LIIKENNE

Pysäköintipaikat on sijoitettu kahteen kerrokseen maanalaiseen pysäköintilaitokseen, jonka sisäänajo tapahtuu Lummetien ja Lummekujan puolilta.

KESTÄVÄN KEHITYKSEN MUKAISET RATKAISUT

Tontille on suunniteltu uusiutuvan energian hyväksikäyttöä katolla sijaitsevilla aurinkopaneeleilla. Aurinkoenergia käytetään kiinteistösähköön. Kesäaikainen liikalämpö torjutaan ikkunoiden auringonsuojauksella.

Parvekkeilla ja kansipihalla on mahdollisuus kaupunkiviljelyyn.

TOIMINNOT

Rakennusten alimpaan kerrokseen Kielotien ja Lummekujan puoleisille sivuille on sijoitettu liike- sekä työtiloja. Korttelien sisäpihan puolelle ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen on sijoitettu asuntoja sekä yhteistiloja.

Rakennusten asuntokannasta tulee monipuolinen. Se koostuu tilavista yksiöistä kaksioista, kolmioista sekä suurperhe-tai monikäyttöasunnoista. Ylimpien kerrosten asunnot voivat olla kaksikerroksisia. Kaikkiin asuntoihin on mahdollista toteuttaa terassi tai parveke.