Kohde HEKA Kuninkaantammenkierto 14, Helsinki
Kategoria Asuminen
Työryhmä Emma Kämäräinen, Niina Sonné
Laajuus 58 asuntoa, 3862,5 h-m2, 5721 br-m2 sekä pihakannen alainen autohalli 1215 br-m2
Valmistumisvuosi 2019
Asiakas Helsingin ATT, Lujatalo Oyj

Kuninkaantammi on kaavaltaan kunnianhimoinen ja alueen tunnistettavuuteen tähtäävä uusi asuinalue Luoteis-Helsingissä. Se sijoittuu paikallishistoriallisesti arvokkaalle Kaarelan alueelle, Vantaanjoen helmaan. Alue toimii maamerkkinä Hämeenlinnanväylältä Helsinkiin tultaessa.

Kortteli muodostuu neljäkerroksisesta kerrostalosta ja kaksikerroksisista townhouse-rivitaloista ja pihakannen alle on sijoitetusta autohallista.

Rakennus sijoittuu alueen sisäänajoristeyksen kohdalle pienen aukion reunalle. Aukion julkista tilaa korostamaan on rakennuksen tähän kulmaan sijoitettu kerhohuone ja pihalle johtava porttikongi.

Kuninkaantammenkierron puolella julkisivut ovat paikallamuurattuja ja kuultorapattuja. Katujulkisivulle antaa ilmettä kaareva parvekevyöhyke, jonka alinta kerrosta elävöittävät läpitalonasuntojen omat portaat ja istutuslaatikot.

Kaavan mukaisesti talon massat jaetaan erivärisiin osiin rappausvärillä ja massoittelulla. Värimaailma liittyy Akvarellinkadun värikkääseen ympäristöön.

Pihan puolella julkisivumateriaaleina ovat maalattu puupaneeli ja maalattu uritettu betoni. Ulkovarastot ja pergolat ovat puurakenteisia.

Maantasokerroksen pohjapiirros

Suunnitelman asuntopinta-ala on 3862,5 h-m2. Kerrostalossa on 58 asuntoa, rivitalossa 8 asuntoa. Asuntojen keskipinta-ala on 66,5 h-m2.

Asuntojen pinta-alatavoite mahdollisti osaan asunnoista erillisen keittiön. Kaikissa asunnoissa on parveke, terassi tai asuntopiha.

Toisen kerroksen pohjapiirros

Ositain pihakannen päälle rakennetulla korttelipihalla on vehreät sadevesipuutarhat ja metsäkasvillisuutta. Matalien rakennusosien katot ovat viherkattoja.