Kohde Antareksenkatu, Polariksenkatu, Helsinki
Kategoria Asuminen
Arkkitehdit Juha Kämäräinen, Emma Kämäräinen
Laajuus 11 townhouse-asuntoa, 2010 brm²
Valmistumisvuosi 2014
Asiakas SATO Rakennuttajat Oyj

Kantakaupunkihuvilat ovat korkeatasoisia yksilöllisiä kaupunkipientaloja. Asuintiloja on kolmessa kerroksessa, kellarissa on lisäksi autopaikat sekä varastotilaa.

Kalasataman Huvilat on julkaistu  ArchDailyssa, BrickArchitecture sivuilla, Venetsian Biennaalessa 2016 ja Asukasnäkökulmia kaupunkiasumiseen -kirjassa, Rakennustieto 2011

Huvilat liittyvät SATO:n Kalasataman kehityskortteliin, joka on suunniteltu yhteistyössä Arkopen Oy:n (Galleriatalot), Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy:n (Uustöölöläistalo / Meritoritalo) sekä PORTAALI arkkitehdit Oy (Huvilat) kanssa. Rakennuttaja on SATO-Rakennuttajat Oy.

Kehityskorttelissa on kolme erilaista asukaslähtöistä elinkaariasumisen muotoa. Galleriatalossa on vuokra-asuntoja yhteisöllisessä rakennuksessa sekä mahdollisuus yhdistää pienasuntoja rakennuksen elinkaaren aikana. Uustöölöläistalossa on yleispäteviä perheasuntoja, joiden tiloja voidaan käyttää monella tavoin ilman rakenteellisia muutoksia. Kaupunkipientalot on suunnattu vaativille asukkaille. Niissä yhdistyy keskeinen sijainti yksilöllisyyteen asunnon julkisivuista pohjaratkaisuihin ja sisutukseen. Näillä periaatteilla on saatu aikaan sosiaalisesti monipuolinen asuinkortteli, joka voi kehittyä asukkaiden elämäntilanteiden ja tarpeiden mukana.

Huviloiden julkisivut, pohjaratkaisut, kalustus- ja sisustusratkaisut ovat yksilöllisiä kaikissa eri asunnoissa. Kaupunkipientalot tarjoavat pientaloasumista erinomaisilla ulkotiloilla keskellä kaupunkia meren rannalla.

Kullakin huvilalla on pysäköinti kellarissa, olohuone, keittiö ja kodinhoitotilat ensimmäisessä, makuuhuoneet toisessa ja sauna kattoterasseineen kolmannessa kerroksessa. Keittiö ja pihaterassit avautuvat pihatason terassipihalle. Asuntojen pääsisäänkäynnit ovat kadunpuolella. Kellarista on suora yhteys asunnosta parkkihalliin.

Huviloiden sisutus suunniteltiin yhteistyössä SATO:n Design Manager Piritta Kokkosen (sisustusarkkitehti SIO) kanssa.

Kullakin asunnolla on kattoterassi viherhuoneineen sekä pieni asuntopiha korttelipihan yhteydessä.

Arkkitehtuuri liittyy Kalasataman ympäristöön. Julkisivut ovat erivärisiä puhtaaksi muurattuja ja rapattuja, värisävyt maanläheisiä. Kukin huvila erottuu toisistaan julkisivun materiaalin, värin ja käsittelyn osalta. Sisäänkäynnit, terassit ja parvekkeet on suunniteltu inhimilliseen mittakaavaan.