Kohde Keltasafiiri, Vantaa
Kategoria Asuminen
Työryhmä Kaisa Savolainen, Niina Sonné
Laajuus 84 asuntoa, 4193,4 h-m2, 6039 brm2
Valmistumisvuosi 2023
Asiakas Lujatalo Oyj

Vantaalle rakennetaan kaksi kahdeksankerroksista betonirakenteista, tiiliverhoiltua asuinkerrostaloa sekä niiden väliin sijoittuva yksitasoinen piharakennus.

Tontin koillispuoli rajautuu Kivistöntähdenkaaren puistoalueeseen, kaakon puolella kulkee Kivistön Puistotie ja lounaassa on alueellinen pysäköintilaitos. Lähimmät asuinrakennukset ovat tontin luoteispuolella Keltasafiirinpolun varressa. Suunnitelma jatkaa kaava-alueen asuinkorttelien materiaali-, väri- ja massoittelumaailmaa ja pyrkii sovittautumaan sen henkeen.

Kerrostalojen väliin jää suojainen oleskelupiha, jota rajaavat yksikerroksinen viherkattoinen piharakennus sekä lentomelulta suojaava pihakatos. Piha aukeaa koilliseen liittyen saumattomasti Kivistöntähdenkaarenpuistoon, jonne rajauksena ovat rivitetyt puuistutukset. Yhteistilat sijoittuvat maantasokerroksiin siten, että kadun reunoille saadaan luotua visuaalisesti kahden kerroksen korkuinen jalustarakenne isoine ikkunapintoineen. Kerhotila on sijoitettu kaikkein urbaaneimpaan kohtaan Akaattikujan ja Puistotien kulmaukseen ja sinne on oma sisäänkäynti katutasosta.

Julkisivut lounaaseen Akaattikujalle

Asunnot

Asunnot avautuvat yksiöitä lukuun ottamatta aina vähintään kahteen suuntaan. Samaan huonelukuun on pyritty saamaan vaihtoehtoisia ratkaisuja niin pinta-alan kuin pohjaratkaisun suhteen. Esimerkiksi yksiöitä on kahta tyyppiä, alkovillinen ja alkoviton, ja toisessa tyypissä on parveke, toisessa ranskalainen parveke. Vain suuremmissa 3h ja 4h asunnoissa on huoneistosaunat, pienemmissä ei ole saunoja. Suurimmat 4h+kt asunnot on sijoitettu kahteen ylimpään kerrokseen yhdistämällä alempien kerrosten pienempiä asuntoja suuremmiksi.

Rakennus A julkisivu kaakkoon
Rakennus A julkisivu luoteeseen
Rakennus B julkisivu luoteeseen
Rakennus B julkisivu kaakkoon

Julkisivut

Julkisivujen värimaailma on hillitty, mutta silti värikäs. Katujulkisivut tehdään muurattuina tummasta ja harmaasta karheapintaisesta tiilestä, joiden kontrastina sisäpihan julkisivut ovat uritettua ja maalattua betonia. Suurten ikkunapintojen yhteydessä jalustakerroksissa kadunpuolella käytetään värikylläisempää lasitettua tiiltä. Parvekkeiden taustat ovat pääosin uritettua maalattua betonia. Kantavana ajatuksena on ollut jatkaa ja täydentää alueen jo toteutunutta arkkitehtuuria paikallamuurattujen tiilipintojen myötä. Vaaleammat pihajulkisivut taas toimivat välittävänä vyöhykkeenä pysäköintilaitoksen hyvin voimakkaan värimaailman ja Kivistöntähdenkaaren puistoalueen välissä.

Julkisivu koilliseen Kivistöntähdenkaaren puistoalueelle