Kohde A-Kruunu Lummetie, Vantaa
Kategoria Asuminen
Työryhmä Juha Kämäräinen, Kaisa Kiuttu, Emma Kämäräinen
Laajuus 129 asuntoa, 9495 br-m2, 6548 as-m2
Valmistumisvuosi 2022
Asiakas A-Kruunu Oy

Tikkurilaan rakennetaan parhaillaan A-Kruunun uutta vuokratalokohdetta. Rakennuksiin tulee yhteensä 129 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa sekä asukkaita palvelevat yhteistilat. Rakentaminen alkoi tammikuussa 2021.

Rakennukset ovat kaupunkimaisia: Lummetien puoleinen julkisivu avautuu katutasoon visuaalisesti kahden kerroksen korkuisena kivijalkana korkeine ikkunoineen. Katutasoon sijoittuvat asukkaitten yhteiset kerho- ja pesulatilat.

kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Rakennukset on jaettu pienempiin, noin puolen lamellin kokoisiin osiin julkisivumateriaalia, rakennusten korkeutta ja massoittelua vaihtelemalla. Lummetien puolella korttelin rakennusten korkeus nousee kohti Kielotien risteystä ja korttelin korkeinta 12-kerroksista rakennusta. IV-konehuoneet on sijoitettu kadunpuolelle osaksi rakennusten julkisivua korostamaan portaittain nousevaa korttelijulkisivua.

Rakennusten pääasiallinen julkisivumateriaali on asemakaavan mukaisesti paikalla muurattu tiili. Autohallin julkisivut ovat kuviorei´itettyä Cor-ten teräslevyä. Parvekkeilla ja betonimuureissa käytetään punaruskeaa Umbra-käsittelyä. Rakennusten korkeus madaltuu Kirjastopuiston puolelle. Pohjakerroksessa on korkeita parviasuntoja. Autohallin Cor-ten seinään puiston puolelle tulee taustavalaistu lummeaiheinen rei´itys.

kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy
Lummeaiheinen rei´itys Cor-ten seinässä. kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Asuntojakauma on monipuolinen yksiöistä isompiin perheasuntoihin. Puiston puolella on korkeita parviasuntoja. Asuntojen valoisuuteen on kiinnittety erityistä huomiota, asuntojen ikkunat ovat tavanomaista korkeampia ja kaikilla asunnoilla yksiötä lukuunottamatta on näkymiä vähintään kahteen ilmansuuntaan.

Peruskerroksen pohjapiirros
kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Tontin maastonmuodoista johtuen C-portaaseen syntyi parvellisia asuntoja, joissa on oma sisäänkäynti.

kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Julkisivujen tiilipinta jatkuu porrashuoneessa. Vaalea värimaailma toistuu yhteistiloissa.

kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Asukkaiden yhteisen kerhotilan pinnoissa on kolmiulotteista puupaneelia.

Asemapiirros

Korttelipiha on yhteinen naapuriyhtiöiden kanssa.