Kohde Pianopolku 6, Kerava
Kategoria Asuminen, Puurakentaminen
Työryhmä Juha Kämäräinen, Emma Kämäräinen, Kaisa Savolainen, HELT Arkkitehdit: Valtteri Heinonen, Tuukka Linnas
Laajuus 25 asuntoa, 2165 br-m2, 1650 as-m2
Rakentamisen aloitus 2023
Asiakas Kiinteistö Oy Nikkarinkruunu

Keravan Kivisillan alueella järjestetään kesällä 2024 Uuden ajan rakentamisen festivaalit. Pianopolku 6 on tapahtumassa yhtenä esiteltävänä kohteena.

Pianonsoittajankadun päässä olevalle rinnetontille rakennetaan 25:n asunnon kerrostalo, jonka suunnittelussa on hyödynnetty ArkOpenin ja HELT Arkkitehtien laatimaa ehdotusta Puukerrostalo asuntomessuille Keravalle -arkkitehtuurikutsukilpailuun.

Kerrostalo porrastuu rinteeseen siten, että se on idän suuntaan 5-kerroksinen ja sisäpihan puolelta kerrosta matalampi. Kerrostalorakentamisen mittakaavaa on sopeutettu ympäristöön siten, että rakennus on jaettu kahteen harjakattoiseen osaan, joiden väliin jää porrashuone ja pääsisäänkäynnit. Läpitalon porrashuone mahdollistaa esteettömän sisäänkäynnin sekä pihanpuolelta 2. kerrokseen, että Pianopolun puolelta 1. kerrokseen.

Suunnittelun tavoitteena on valoisat asunnot, joissa kaikki neliöt ovat asumisen arjessa täysimääräisesti hyötykäytössä. Asunnoissa on huoneistojen kokoon nähden paljon erillisiä asuinhuoneita ja ne soveltuvat hyvin esimerkiksi eri kokoisten lapsiperheiden käyttöön, sekä tilanteisiin, joissa osa asukkaista työskentelee kotona. Tavallisessa asuinkerroksessa kahteen suuntaan avautuva porrashuone syöttää kuutta asuntoa, jotka yhtä lukuun ottamatta avautuvat nekin 2-3 suuntaan. Kaikkiin asuntoihin liittyy suuri, kalustettavissa oleva parveke tai terassi. 

Pihasuunnittelun teemoina ovat yhteisöllisyyttä ja luonnon monimuotoisuutta tukevat ratkaisut. Kasvillisuudessa käytetään paikallisia lajeja, jotka tukevat paikallisten lajien kantoja ja edistävät monimuotoisuutta. Asuinrakennus rajaa yhdessä pysäköintikatoksen ja piharakennuksen kanssa suojaisat leikki- ja oleskelutilat tontin pohjoisosaan. Kerhotila, yhteissauna sekä piharakennuksen grillikatos muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden yhdessä pihatoimintojen kanssa. Pysäköinnin ajojärjestelyt on erotettu muusta pihasta tontin länsiosaan.

Asuinrakennuksen kantava rakenne on betonia. Muissa rakenteissa käytetään mahdollisimman paljon puuta. Esimerkiksi julkisivut ja ei-kantavat ulkoseinät tehdään puurakenteisina. Kantavat ulkoseinät ovat lautavuorattuja betonisia sisäkuorielementtejä, kevyet ulkoseinät tehdään rankarakenteisina puuelementteinä. Piharakennus on puurakenteinen.

Julkisivut ovat palonsuojakäsiteltyä kuultomaalattua puuta. Väreinä käytetään Kivisillan alueen rakentamistapaohjeen sävyjä. Rakennuksessa käytetään kahta pääväriä. Idänpuoleisessa rakennusosassa käytetään vaaleampaa lämpimän ruskeaa kuultosävyä ja lännen puolella tummempaa harmaata. Julkisivupintaa elävöitetään paneloinnin suuntaa ja jakoa vaihtelemalla. Julkisivuvalaistus integroidaan osaksi arkkitehtuuria yhdessä valaistussuunnittelijan kanssa.

Rakennuksen katto on loiva rungon suuntainen harmaa peltikatto. Etelänpuoleisille lappeille asennetaan aurinkopaneeleja.