Kohde Yli-Jurvankatu 7, Hyvinkää
Kategoria Asuminen
Arkkitehti Petri Viita, Juhani Väisänen
Laajuus 50 asuntoa , 2631,0 h-m2, 4056,0 br-m2
Valmistumisvuosi 2020
Asiakas Hyvinkään Asunnot

Hyvinkään Metsäkaltevan kaupunginosassa sijaitseva ARA-rahoitteinen vuokra-asuntokohde, jossa on kaksi 4 1/2-kerroksista kerrostaloa sekä polkupyörävajat.

Rakennukset ovat betonirunkoisia yhden porrashuoneen pistetaloja. Polveileva kattomuoto tuo yksinkertaiseen talomassaan ilmettä ja samalla puolikas ylin kerros liittyy osaksi talon kokonaishahmoa.

Julkisivu ovat savitiilestä muurattuja. Tummankirjava, patinapintainen punatiili, kytkee uudet talot Hyvinkään keskustan tiilisiin tehdasrakennuksiin.

Katujulkisivun maantasokerroksessa on valaistu graafisen betonin ympäristöteos, joka liittyy rakennuspaikkaaan: valkohäntäpeurojen kulkureitti oikaisee pihan poikki.

Elinkaarimuunneltavuus:

Asunnot on  suunniteltu siten, että asuntokokoja voidaan muunnella ja asuntoja yhdistää ilman suuria rakenteellisia toimenpiteitä. Muuntelu voidaan toteuttaa suunnittelu- tai rakennusvaiheessa tai tulevaisuudessa. Muuntelumahdollisuus perustuu sen mahdollistavaan rakennusrunkoon ja sopivaan tilasuunnitteluun.

Tässä tapauksessa kerrospohjaratkaisu perustuu muunteluhuoneisiin, jotka voidaan liittää jompaankumpaan viereisistä asunnoista ilman kantavien rakenteiden muutoksia. Lisäksi yksiöt voidaan liittää viereiseen asuntoon sivuasunnoiksi. Muunneltavuuteen on varauduttu myös myös LVIS-ratkaisuissa.

Ratkaisu auttaa pitämään asuntotarjonnan tarpeiden ja kysynnän tasalla myös tulevaisuudessa ilman ylimääräisiä kustannuksia.